IronPython – kom godt igang med dynamiske sprog til .NET

by DotNetNerd 15. June 2009 10:30

Jeg besluttede mig for nylig for at kigge nærmere på IronPython, da det virker til at være et interessant sprog, som jeg kan lære noget af. Jeg anskaffede mig derfor bogen IronPython in Action, som jeg har et godt indtryk af indtil videre.

Hvorfor IronPython?

Personligt opstod min interesse for IronPython igennem at jeg havde set en del videoer og læst blogposts om DLR, som Microsoft har bygget for at .NET platformen kan understøtte dynamiske sprog. Et hvert paradigme har naturligvis sine forcer, så en helt oplagt pointe er at man kan vinde noget ved at lære et sprog der hovedsageligt har fokus inden for hvert paradigme.

Der er mere konkret to emner hvor jeg synes dynamiske sprog virker interessante, og det er i forhold til testframeworks og som scriptsprog der kan embeddes og bruges som DSL. Begge dele bliver dækket i IronPython in Action – om end jeg ikke er nået helt så langt endnu.

Noget der meget vel kan vise sig at være en stor bonus er desuden at Python sproget findes i en række forskellige implementationer (f.eks. CPython, PyPy, Jython og tinypy), og kan derved bruges på flere forskellige platforme, samtidig med at eksisterende frameworks vil kunne anvendes fra .NET applikationer.

Derudover blev jeg gjort opmærksom på af Søren Skovsbøll at Boo syntaksmæssigt ligner Pyton en hel del, og det kan derfor være et godt trinbræt til også at prøve det af.

Installation

For at komme igang skal man umiddelbart bruge to links – henholdsvis til selve IronPython installationen og til at få understøttelse i Visual Studio med IronPythonStudio. Installationen er rimeligt selvforklarende, så man er hurtigt igang. Derudover er her en god OOP guide, hvor man kan lære syntaksen og basal objekt orienteret programmering I IronPython.

python

Tags: ,

Comments (4) -

dalager
dalager Denmark
6/15/2009 12:14:43 PM #

Jeg har også overvejet at kigge lidt på det. Jeg har lavet en del ruby men kunne godt tænke mig at teste python ud.

Har gang i et hyggeprojekt hvor folk skal kunne uploade tekstfiler i forskellige formater, og så kunne det være sejt, hvis folk selv kunne skrive en simpel python parse-funktion til deres eget filformat, og så bruge hosting api'et.

Ser frem til at høre mere om dine py-oplevelser!

DotNetNerd
DotNetNerd
6/15/2009 2:22:24 PM #

Lyder som et lækkert hyggeprojekt - går selv og spekulerer lidt i hvad jeg vil lave nu når jeg er igennem bogen...

Min tanke var faktisk også oprindeligt at rode med IronRuby, men det virker til at MS er lige knap så langt med det. Jeg vil helst holde mig til noget på .NET platformen, hvor jeg kender frameworket - ellers var rails også inde i mine overvejelser. Men det kan da være jeg kan trække lidt på dig når jeg kaster mig ud i Ruby også Smile

Klaus Hebsgaard
Klaus Hebsgaard Denmark
6/16/2009 8:41:04 AM #

Jeg har også kigget lidt på Python og Ruby - jeg er på ingen måde ekspert i de to sprog, men synes umiddelbart at Ruby har en mere "Lækker" syntaks.
Desuden er der meget bedre tdd og bdd frameworks til Ruby (eks. cucumber og rspec).
Jeg har kigget lidt på at lave cucumber test af .net code via cucumber via ironRuby: thomaslundstrom.blogspot.com/.../...-cucumber.html

Noget tilsvarende har jeg ikke kunnet finde til python, som jeg ellers normalt ville hælde mere til, da det er et noget ældre sprog på .net platformen.
Iøvrigt kommer ironRuby snart i version 1.0: en.oreilly.com/.../7965

DotNetNerd
DotNetNerd
6/16/2009 9:38:48 AM #

Jeg læste faktisk om testframeworks igår og der er links til en hel stribe af testframeworks til python - uden at jeg har kigget på dem endnu.

Pointen i bogen er at de faktisk ikke er nødvendige, da man kan afvikle tests alene med det der er inkluderet i IronPython, og sproget ellers er så meget mere fleksibelt at man ikke behøver så meget hjælp fra frameworks.

Med hensyn til syntaks er der ting i begge sprog jeg kan lide, og ting jeg synes er grimme. Er rart nok at Python minder mere om C# og F# f.eks.

Who am I?

My name is Christian Holm Diget, and I work as an independent consultant, in Denmark, where I write code, give advice on architecture and help with training. On the side I get to do a bit of speaking and help with miscellaneous community events.

Some of my primary focus areas are code quality, programming languages and using new technologies to provide value.

Microsoft Certified Professional Developer

Microsoft Most Valuable Professional

Month List

bedava tv izle