xVal - fin løsning på klassisk problemstilling

by DotNetNerd 3. March 2009 17:11

Noget så basalt som validering der på overfladen virker som en simpel ting har alligvel en tendens til at ende med at ende med at blive uskønt i webløsninger. Der er to problemer jeg tit har set når jeg har kigget både mine egne og andres projekter igennem.

  1. Man bør implementere sin validering både client- og serverside. Dette fører til at man bryder DRY princippet, og laver valideringen dobbelt i henholdsvis javascript og ens eget CLR language of choise.
  2. Om noget er validt er i høj grad afhængig af kontekst  - se who knew domain validation was so hard .

Især punkt 1 er tit en tjørn i øjet på webudviklere, da de færreste synes det er sjovt at lave validering. Ligefrem at skulle gøre det samme to gange kan derfor være en pain - især når det så senere skal vedligeholdes.

Her kommer xVal til undsætning hvis man arbejder med ASP.NET MVC, da det gør det muligt at udtrykke sin validering ved hjælp af attributter man angiver på properties på sine entiteter. Samtidig gør det at man får flyttet sin validering ned i modellen, hvor man gerne vil have den.  Jeg vil undlade at komme med eksempler, da Steve Sanderson allerede har lavet nogle gode eksempler på sin blog. En stor bonus ved frameworket der fortjener at blive nævnt er at det er meget fleksibelt, både i forhold til valg af framework til clientside validering, og når man ønsker at implementere sine egne custom valideringer.

I forhold til punkt 2 bryder xVal umiddelbart med princippet om ikke at ligge valideringen på sine entiteter. Jeg vil imidlertid spille gråzone kortet, idet selve det at foretage valideringen er noget man styrer server- og clientside. Det er dermed helt muligt at lave andre typer af validering også, og anvende xVal specifikt til at validere brugerinput fra formularer.

 

Tags:

Who am I?

My name is Christian Holm Diget, and I work as an independent consultant, in Denmark, where I write code, give advice on architecture and help with training. On the side I get to do a bit of speaking and help with miscellaneous community events.

Some of my primary focus areas are code quality, programming languages and using new technologies to provide value.

Microsoft Certified Professional Developer

Microsoft Most Valuable Professional

Month List

bedava tv izle